Del 3/3. Livet är inte rättvist: Livets lotteri

29 min
Lena på SCB vet att livet inte är rättvist och att vi alla får vår beskärda del av den så kallade orättvisan. Så i slutändan kanske det blir rättvist ändå?

– Jag började livet som idealist, säger statistiker Lena Bernhardtz som arbetar på Statistiska centralbyrån, men är nu realist och inser att man inte kan få allt. Jag tycker fortfarande att rättvisa är något att sträva efter men grundförutsättningen för livet är att vad som helst kan hända när som helst och i det finns ingen rättvisa eller orättvisa. Att leva är i sig en risk.

Möt statistiker Lena Bernhardtz i ett samtal med Mia om hur orättvist det är att män tjänar mer än kvinnor samtidigt som kvinnor lever längre, det svenska rättvisepatoset, ”vem är det mest synd om-fenomenet” och att vi kanske blandar ihop ”livet” med ”samhället”? Och så har vi det obestridbara faktum att det inte finns någon universell rättvisa.

Det här är det tredje och sista programmet i Mia Blomgrens nya serie Livet är inte rättvist som är en fortsättning på serien Meningen med livet.

mia.blomgren@sr.se