Så hamnar mikroplasten i naturen

19 min
Plastpartiklar finns överallt i miljön – och de fortsätter att öka. Samtidigt görs en hel del för att komma till rätta med problemet. I två program undersöker vi hur all plast kommer ut i naturen.

Den finns överallt i naturen – plasten.

– I princip hittar vi mikroplast i alla miljöer där vi tittar efter det i dag. Det är infruset i arktiska isar, i avföring från pälssälar på Antarktis, det finns i hav, sediment och sötvatten. Det är oroande och vi bör agera för att minska tillförseln, säger Marie Löf vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Men det görs en hel del för att komma till rätta med all plast som vi släpper ut. I dag finns nya tvättmaskiner med filter för att minska mängden plastfibrer som sköljs ut i avloppet. Ett lagförslag om att förbjuda mikroplaster i kroppsvårdsprodukter ligger på regeringens bord.

I det första av två program om mikroplasten beger vi oss till Bromma reningsverk. Där berättar miljökemisten Cajsa Wahlberg om arbetet med att rena bort all plast ur vattnet och var partiklarna sedan tar vägen. Hör också Kerstin Magnusson, ekotoxikolog vid IVL Svenska miljöinstitutet, som kartlagt källorna och spridningsvägarna för mikroplasten ut i miljön.

Programmet är en repris från den 23 maj 2016.