Religiöst stöd för dödsstraff mot homosexuella

44 min
I Uganda förbereds en lagstiftning som innebär att homosexuella kan dömas till dödsstraff . Sverige och andra länder hotar att dra tillbaka sitt bistånd om lagarna skärps, men 200 religiösa ledare i Uganda uppmanar gemensamt den ugandiska regeringen att inte ge vika för påtryckningarna.

Vad betyder det religiösa stödet för den hårda lagstiftningen? Sverker Finnström, socialantropolog och kännare av Uganda, berättar om ett land där konservativ kristendom får allt större betydelse, inte minst genom presidentparet Musevenis nära band till kristen höger i USA.

Att dygnet runt kunna ringa en jourhavande präst är idag en självklarhet. Nu vill Svenska kyrkan även införa en jourhavande nätpräst som man när som helst ska kunna chatta med. Men själavård på nätet är en stor utmaning, säger de präster och pastorer som prövat att nå ut med det kristna budskapet på webben. Reportage av Hugo Lavett.

Har den svenska livsåskådningsdebatten hitta ut på nätet eller är det fortfarande en försiktig hållning bland till exempel kristna debattörer? Emanuel Karlstén, webbredaktör på den kristna tidningen Dagen samt Patrik Lindenfors som driver Humanisbloggen summerar bloggosfären 2009 och ger några intressanta länktips.

Här är några av Emanuel och Patriks länktips. SR tar inget ansvar för innehållet i externa länkar:

Människor och tros egen julfavorit bland de många humorklippen om religion på nätet

Utrikeskrönika kommer från Maria Persson Löfgren i Belgrad.

Kan bilder på sönderbombade vardagsrum, kök och toaletter skapa större medkänsla för krigets offer än fotografier på människor? Den prisbelönta fotografen Kent Klich prövar nya grepp för att väcka empati i sin bok The Gaza Photoalbum som kommer ut i Sverige, Danmark och USA. Möt honom i Kvartsamtalet.

Programledare: Åsa F Vestergren

Producent: Peter Sandberg