Svensk pianokonsts grand old lady - Greta Erikson

8:26 min
Curt Carlsson letar guldkorn från förr i Sveriges Radios arkiv. I dag med Greta Erikson. Dagens program ägnas helt åt Greta Erikson, svensk pianokonsts grand old lady. Under många år var hon pianoprofessor på Musikhögskolan i Stockholm, där hon utbildat en generation svenska musiker. Bland hennes elever återfinns bland annat Dag Achatz, Jan Eyron, Jacob Moscovicz och Carl-Axel Dominique.

Greta Erikson studerade både i Paris och i Schweiz. Redan som elvaåring spelade hon i Konsertföreningen i Stockholm. Det stora genombrottet kom 1940. Hon har turnerat förutom i Norden också i bl.a. Ryssland och USA. Många är de musiker som hon musicerat tillsammans med. David Ojstrach och Mstislav Rostropovitj för att bara nämna några kända namn. På skiva har hon bl.a. spelat tillsammans med violinisterna Josef Grünfarb och Leo Berlin. Svensk musik har ofta stått på hennes repertoar och många svenska kompositioner har hon uruppfört. På skiva finns hennes tolkningar av Franz Berwalds, Wilhelm Stenhammars och Adolf Wiklunds pianokonserter. Greta Erikson är annars känd för sina tolkningar av klassiska och romantiska verk av Beethoven, Schumann och Chopin. Redan i början av fyrtiotalet spelade hon Rachmaninovs tredje pianokonsert i radio, ett verk som vi också får höra ett brottstycke ur i dagens program. Vidare spelar hon i programmet musik av Chopin, Schumann och Beethoven och samtalar med den gamla radioprofilen Sigvard Hammar, allt hämtat ur Sveriges Radios rikhaltiga arkiv.

MUSIK

1. Frédéric Chopin: Tre ballader (g-moll, F-dur & Ass-dur)
Inspelat den 2 november 1978.

2. Sergej Rachmaninov: Pianokonsert nr 3 d-moll – ur sats 2
Göteborgs symfoniker – Sixten Eckerberg
Inspelat i Göteborgs Konserthus den 13 januari 1972.

3: Ludvig van Beethoven: Pianosonat nr 8 c-moll ”Pathetique”
Inspelat den 2 november 1978.

4. Robert Schumann: Karneval (sats 1)
Grammofonskiva utgiven på Caprice 1973

PS
Missa inte när Greta Erikson tolkar Sergej Rachmaninovs andra pianokonsert här i radio, måndagen den 21 december kl. 10 i i P2 tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Zdenék Mácal i en inspelning från 1972.