Minareter, muslimer och misstänksamhet

56 min
Efter Schweiz folkomröstning mot minareter - om den växande opinionen mot moskéer i Sverige. Om hur en ickefråga väckt reaktioner i Frankrike. Hör om idéströmningen som varnar för europeisk velighet inför en växande muslimsk befolkning. Samtal om mytbildning och oreda i debatten som ökar motsättningar och motstånd mot människor från muslimska länder. Men också motkrafter; om nystarten för den Moriska paviljongen i Malmö och om hur muslimer och kristna bygger ett nytt Guds hus i Fisksätra - tillsammans. I studion Dilsa Demirbag-Sten, journalist, författare och krönikör i flera större tidningar där hon flitigt debatterat mot bland annat politisk islamism. Ozan Sunar, skribent, tidigare kulturchef på SVT och initiativtagare och producent för Re:Orient, en mötesplats för kultur från Mellanöstern, Nordafrika och Sverige. Nu även ett projekt som ska lanseras på Moriskan i Malmö.

Den schweiziska folkomröstningen för två veckor sen där 57 procent, en stor majoritet, röstade för ett förbud mot minareter har utlöst reaktioner världen över. I USA häcklade John Stewart i the Daily Show de schweiziska politiker som varnat för ”islamiseringen av landet”  - en verklig utförslöpa där minareter skulle leda till sharialagar på två drag. Ett förbud av religiösa byggnader till etnisk rensning går fortare, i ett drag, blev Stewarts poäng. Kritik av ett allvarligare slag har kommit från FN och en rad EU-länder. Europeiska rabbiner protesterade och sa att minaretförbudet kommer att föda hat som drabbar inte bara muslimer utan också judar.   

Moskémotståndet i Sverige

En undersökning som nu sammanställs vid Surveyinstitutet vid Växjö universitet, visar att hälften ogillar islam. I en skala över uppskattning av religioner kommer kristendom först, sedan i fallande skala buddism, hinduism och judendom. På jumboplats finns islam. 40 procent i undersökningen vill begränsa byggnationen av moskéer. Idag finns det sex moskéer i hela landet. Det finns planer för fler, men varje gång möts projekten av motstånd och mer eller mindre grova prostester. Moskén i Malmö har fått utstå flera attacker; fönsterkrossning och rasistiskt klotter. 2003 sattes moskén i brand och två år senare upprepades det. Även moskén i Trollhättan har satts i brand. Hör om det svenska moskémotståndet över tid. Vi börjar på Gotland.

Den franska debatten

I Frankrike med Europas största andel muslimer, cirka procent av befolkningen, eller 5 miljoner, har den schweiziska folkomröstningen återigen höjt spänningsläget i debatten om muslimer och islam. Utrikesminister Bernard Kouchner gjorde skarpa markeringar; ”Jag hatar intolerans”, sa han, och ”jag hoppas schweizarna river upp beslutet omgående”. Landets justieminister, däremot, lade nytt bränsle på brasan när hon i veckan sa att ”män som tvingar sina fruar att bära burka bör inte få franskt medborgarskap”.  Även här visar en opinionsundersökning att nästan hälften vill ha ett minaretförbud också i Frankrike. Anja Sahlberg rapporterar från Paris.

Eurabia

Misstänksamheten mot islam och muslimer odlas särskilt inom en tankeströmning som skulle kunna samlas under begreppet Eurabia-litteratur. Alltså böcker som varnar för ett Europa som sakta förvandlas till en del av den islamska världen - genom immigration och högre födelsetal bland muslimer. Förespråkarna är kolumnister, journalister, författare och fritänkare som kallar sig själva alltifrån liberaler till konservativa. Och deras mängder av böcker väcker alltid uppmärksamhet - särskilt i amerikanska Fox News.

Guds hus finns i Fisksätra

Trogna lyssnare av konflikt kommer kanske ihåg att vi några gånger tidigare berättat om samarbetet mellan de religiösa samfunden i förorten Fisksätra utanför Stockholm. Det tog fart för några år sedan när den tidigare biskopen i Karlstad, Bengt Wadensjö, och imamen i muslimska föreningen där bestämde sig för att hålla regelbundna gemensamma andakter. Nu tar samarbetet tagit ett steg till. Nyligen fick de bygglov för ett gemensamt Guds hus, som man kallar det, delat mellan lutheraner, katoliker och muslimer. 

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Richard Myrenberg