Digitalisering - hjälpa eller stjälpa?

41 min
Hur ser framtiden ut för internetanvändarna? Vilken app saknas på marknaden? Och hur stor makt har sociala medier?

I dag är det första dagen på Hanna Sahlbergs talkshowvecka. Hanna Sahlberg är Sveriges Radio Kinakorrespondent och bevakar förutom Kina också Japan och Sydkorea.

Måndagens program har it och integritet som underliggande tema. Hur kan sociala medier utnyttjas för att kontrollera och styra? På vilket sätt användes internet och sociala medier i samband med statskuppen i Turkiet tidigare i somras? Sveriges Radios utsända i Turkiet, Ülkü Holago, medverkar.

I Kina finns det, vad Hanna kallar för, en ”super-app”. Med den kan hon göra allt. Varför finns inte den i Sverige och vilka app-utmaningar står vi inför? Teo Hanzon, grafisk designer på dejting-appen Tantan i Peking, är med oss direkt från Peking och Roger Åberg, chefredaktör för tekniksajten feber.se, kommer till studion.

Men hur står sig Sverige när det kommer till digitalisering överlag? Ligger vi i framkant eller ligger det oss snarare i fatet att vi var några av de första som hoppade på digitaliseringståget? Darja Isaksson, digital strateg och ledamot i regeringens Innovationsråd, förklarar hur det digitala kan lösa vår vardag.

Epost: korrespondenterna@sverigesradio.se

Programledare: Hanna Sahlberg
Producent: Nina Kruse