Broderskapsrörelsen 80 år: Behövs en kristen socialdemokrati?

44 min
I Sverige är Gud röd. Det hävdar Broderskapsrörelsen, de kristna socialdemokraterna. I nästa vecka firar rörelsen 80-årsjubileum. Vid bildandet 1929 sågs den med oblida ögon inom den kyrkokritiska arbetarrörelsen. Partiordföranden Per Albin Hansson gav den dock sitt stöd.

Som mest har Broderskapsrörelsen haft 10 000 medlemmar, idag är antalet nere i 3 000. Vad spelar den för roll inom socialdemokratin? Vad gör den kristen? Vilka frågor är viktigast? Anna Ardin, ung broderskapare, och Desirée Liljevall, socialdemokratisk riksdagsledamot från Kalmar som ingår i riksdagens humanistiska nätverk, debatterar.

Kastsystemet är ett av Indiens största samhällsproblem. Förtrycket är djupt rotat i den hinduiska livsuppfattningen, men idag växer en politisk medvetenhet, inte minst bland de kastlösa, daliterna. Människor och tro träffar en av de främsta aktivisterna för daliternas rättigheter, Joseph D'Souza, som 2002 grundade organisationen Dalit Freedom Network. Han berättar om en allt större medvetenhet och debatt i Indien, men också om en ökad frustration över att politikern inte tar problemen på allvar.

Här kan du lyssna på ett reportage om förföljelser av kristen stambefolkning och daliter i delstaten Orissa.  Sändes i Människor och tro den 24 april 2009, reporter Åsa F Vestergren.

Utrikeskrönikan kommer från Cecilia Uddén i Jerusalem.

Ateisterna flyttar fram positionerna i New York. I tunnelbanan sprids budskapet att det går bra att klara sig utan Gud, "One million New Yorkers are Good without God", lyder sloganen som retar många resenärer. Katarina Andersson beger sig ner i underjorden.  

I Sigtuna arrangeras i helgen en konferens om den farliga religionen. Dan Erik Sahlberg från Sigunastiftelsen förklarar varför det behövs en hederlig religionskritisk debatt.