Michaela Forni: Jag har slutat försöka fly från mina jobbiga känslor

38 min
Alkohol, cigg och shopping, så försökte hon dämpa ångesten förr. Idag har Michaela Forni hittat en inre trygghet. Hon berättar även om jakten på perfektion och hur den fick henne att bli utbränd.

En bra psykolog, att yoga och att blogga om sina känslor är tre faktorer som har förändrat mycket i Michaela Fornis liv. För några år sedan visste hon inte hur hon skulle hantera sin ångest.

–  Så fort jag mådde lite dåligt försökte jag dämpa den känslan med till exempel spontanfyllor, kedjeröka och shoppa skor. Klassiskt för nån som har kollat för mycket på Sex and the City.

Men för några år sedan kom hon till en punkt i livet när hon kände att hennes sätt att hantera ångest inte längre fungerade.

–  Jag hade haft en ordentlig snedfylla, skrikit på min partner och vaknade upp dagen efter och kände att det inte fungerade längre. Det hade jag kanske vetat om ett tag, fast det är lätt att förlåta sig själv. Men jag kom till en punkt där jag kände att jag var tvungen att bryta mitt beteende.

Jakten på perfektion

För ett år sedan sa Michaela upp sig från jobbet som vice vd på ett mediebolag. En begynnande utmattningsdepression hade gjort att hon inte längre kände att det var kul och värt att klättra på karriärstegen inom företaget.

– Jag blev trött, punkt. Det är egentligen den enda definitionen jag kan ge angående vad som hände. Men det handlade om att jag hade slutat lyssna på min egen kropp.

Hon berättar att hon bara tänkte bara på vad som var viktigt utåt sett, vad som såg bra ut och inte vad hon själv mådde bra av.

– Idag försöker jag att bara prestera det jag vill prestera för min egen skull och inte vad jag tror förväntas av mig. Det är lättare sagt än gjort, men jag försöker.


Jag kände mig så oglammig när jag träffade Michaela, hade rufsigt hår och var glansig i ansiktet. Det var intressant att prata med henne om perfektion. Vi har olika sätt att hantera kraven på perfektion, eller kanske helt enkelt olika måttstockar. Och det där handlar om att jämför sig med andra eller snarare att inte jämför sig. Det pratar vi också om i podden och där har vi nog ungefär samma inställning, att det inte leder till något bra att jämför sig med andra. Hur klyschigt den än kan låta är ju det viktigaste att må bra för sin egen skull, sätta sina egna mål och göra det som är viktigt för en själv. - Emmy Rasper