P1 Kultur torsdag 8 september

Här finns inget ljud
Om vandring som konst - vi har besökt utställningen Trekking in time; världspremiär i Venedig för den uppmärksammade filmen Sameblod ikväll och om upploppets historia i boken Riot. Strike. Riot.

Vandringen är ett tema som många gånger återkommer i så väl litteratur som film som konst. Ofta som en yttre resa som får gestalta eller rent av frammana en inre resa. Just nu visas samlingsutställningen Trekking in time på Ystads Konstmuseeum, där just vandrandet är det genomgående temat. Samtal med konstkritikerna Tor Billgren och Linda Fagerström.

I kväll har den den första sydsamiska långfilmen från svenska Sapmi någonsin, Sameblod, världspremiär på filmfestivalen i Venedig. Vi har pratat med regissören Amanda Kernell.

Upploppen blir fler och strejkerna färre - det är den amerikanska litteraturvetaren och poeten Joshua Clovers iakttagelse. I hans bok Riot. Strike. Riot. The New Era of Uprisings försöker han förstå den utvecklingen och gräver i upprorets historia. P1 Kulturs Natacha López har träffat honom.

I november är det presidentval i USA. En av kandidaterna, Donald Trump, har utfäst löftet att "make America great again" - att göra nationen stor och framstående igen. Det fick författaren Mattias Hagberg att tänka kring frälsargestalter i historien. Dagens essä från OBS handlar om våra messianska drömmar.

Veckans ord enligt kulturredaktionens Nina Asarnoj är denna vecka "Pappafeminist"alltså en man som erfarit ett plötsligt feministiskt uppvaknande i samband med födelsen av en dotter.  

Programledare: Mona Masri
Producent: Eskil Krogh Larsson