– Katolska kyrkan behöver en revolution

45 min
När den katolske prästen Krysztof Charamsa gick ut med att han levde i en homosexuell relation fick han sparken. Nu kommer han med en bok om sin tid inom Vatikanen. Hör Alexandra Sandels intervju.


Hur personlig kan en präst eller imam vara på facebook?

Finns det några gränser för hur personlig en präst eller imam kan vara på facebook, utan att det påverkar yrkesrollen? Hur kan det t ex påverka ett själavårdande samtal? Vilka avvägningar bör religiösa företrädare göra i sociala medier? Gäster är Camilla Lif, präst i Svenska kyrkan, och Kashif Virk, imam i Ahmadiyyasamfundet.


Lesbiska missionärer i Västerbotten – om förkunnelse och fördomar för hundra år sedan.

Ett gammalt fotoalbum väckte nyfikenheten på villkoren för de kvinnor som för ett sekel sedan åkte runt i byarna och spred sin kristna tro. Nu har nyfikenheten förvandlats till en teaterföreställning, Missionären, och regissören Malin Hellqvist Sellén är vår gäst.


Religionens roll i Uzbekistan efter diktatorns död.

Han styrde landet med järnhand i 25 år, men i helgen begravdes president Karimov i hemstaden Samarkand. Men vad händer nu i Uzbekistan? Vad spelar religionen för roll för samhällsutvecklingen? Hör journalisten Torgny Hinnemo, som bevakat Centralasien i snart fyra decennier.


Både religiös och sekulär ceremoni när Riksdagsledamöterna samlas.

Vid Riksmötets öppnande nästa vecka kan alla inbjudna välja mellan att gå till kyrkan eller till en sekulär ceremoni. Det är första året som evenemangen är likställda. Men varför är det här viktigt? Frågan går till Christer Sturmark, ordförande för förbundet Humanisterna.