Almstriden

78 min
Människor skriker, hästar faller omkull. Schäfrar hugger. Grus, stenar, grästuvor och ridpiskor viner genom vårgryningen. Kungsträdgården, 12 maj 1971. Det är ett tumultartat ögonblick i historien. Striden om tretton hundraåriga almar som mitt under lövsprickningen ska sågas ner till förmån för en tunnelbaneuppgång.

Men kampen om almarna handlar inte bara om en träddunge. Almarna blir droppen som får bägaren att rinna över i en stad som under två decennier täckts av byggdamm, rivningsraseri och betongpolitik.

Åratal av oförlöst missnöje får sitt utlopp. Träden blir en symbol för demokrati och medborgarrätt. Kampen ställer också frågor om gatans parlament och om hotet mot den parlamentariska demokratin på sin spets. Ska den bara undanröjas av "långhåriga jävla typer som inte gör ett skit, utom att skita ned" som en byggarbetare uttryckte saken.

P3 dokumentär berättar om almstriden. En strid som innehåller allt från polisbrutalitet, spionage och raggarattacker till skådespelare i indianjackor, bullbakande damer och rädda byggarbetare från Norrland.

Producerat av: Sara Lundin
Sändes första gången: 25 oktober 2009