Carl Déman: Jag kommer ha problem med spel i resten av mitt liv

40 min
Imitationer av Johan Falk har gjort Carl Déman till en internetkändis med hundratusentals fans. I Psyket berättar han om spelberoendet, om att ljuga för sin familj och hur han nu helt sluta spela.

Carl Déman har spelat sen han var 17 år, då med falskleg framför Jack vegas-maskiner. Idag är han snart 24 år och för två månader sedan slutade han att spela.

– Precis innan jag slutade var det kaos. Det enda jag kunde tänka på var: Hur ska jag lösa det här? Man jagar sina förluster, och jag tog värre och värre beslut i spelandet, som fick mig att må sämre och sämre.

Carl beskriver spelberoendet som att gå in i en egen bubbla, där allt annat i livet prioriteras bort.
– När jag var inne i spelandet tänkte jag ju inte på att jag gjorde min familj och flickvän ledsna, jag tänkte bara på spelandet.

Det är inte första gången Carl har försökt sluta spela, men den här gången känns det annorlunda. Nu har han fått nog och den här gången har han berättat om sitt spelande för sina närstående, något som inte var lätt.

– Jag visste inte var jag skulle ta vägen. Jag grät, slutade gråta, slog på saker, hade panik och svettades. Det kändes som att det sista jag kunde göra var att berätta. Men sen kände jag: Fan, jag orkar inte mer nu, jag berättar.

Carl ringde sin mamma och flickvän och senare sin pappa. Han berättade allt och sen dess har han inte spelat. Idag går han till en stödförening och låter familjen ha insyn i ekonomin. Nu handlar det om att bygga upp förtroende igen.

– Jag har ju ljugit hela tiden, jag har sagt att det har varit bra när det inte har varit det. De kommer kanske aldrig kunna lita till 100-procent på att jag aldrig ska spela mer. Det är bara jag som kan bevisa det och det har jag bestämt mig för nu.

Vill du veta mer om spelberoende kan du läsa mer här.
Behöver du prata med nån kan du kontakta Stödlinjen.

Och vill du veta mer om stödföreningar kan du läsa mer på Spelberoendes riksförbund.