Journalisttips, yngre partners och vardagsföremål som instrument

41 min
Från riksrevisorernas avgångar till turerna kring Macchiarini: journalistiska granskningar har fått stor effekt på sistone. Men vad gäller om man vill tipsa en journalist och när blir det farligt?

Journalisttips

Under den senaste tiden har flera journalistiska granskningar fått stor effekt, bland annat de om Riksrevisionen och kirurgen Paolo Macchiarini. Senast idag kom ett avslöjande om ett tidigare okänt hot mot Sverige.

Med hjälp av tryckfrihetsexperten Nils Funcke fördjupar vi oss i vad som gäller om man vill tipsa en journalist. Vilket skydd har vi och när riskerar vi att förlora jobbet? Vi ska även prata om hur ett tips bör se ut för att murvlarna ska börja jobba.

Yngre partners

I förra veckan sa Louise Epstein att män oftare än kvinnor hittar yngre partners. Några lyssnare har hört av sig för de menar att den här generaliseringen inte stämmer.

I dag tar vi hjälp av demografiforskaren Martin Kolk för att reda ut om Louise har rätt eller fel. Martin Kolk berättar också varför åldern på människors partners kan vara intressant att studera.

Vardagsföremål som instrument

Kan vardagsföremål omvandlas till instrument? Toncirkeln är en musikverkstad där barn fått gör musik av skrot och föremål som vispar och galgar.

Två av ljudkonstnärerna bakom Toncirkeln gästar studion: kompositören Shida Shahabi och Anna Sóley Tryggvadóttir, kompositör och ljuddesigner.


 

Programledare: Louise Epstein 
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Anna Tullberg


 

Vill du höra av dig till oss?

Här kan du skriva till oss på Facebook ...