Ett år med finanskrisen

83 min
Dagens finanskris sägs vara den värsta sen 30-talets depression. Den slog till hårt och snabbt efter Lehman Brothers konkurs den 15 september 2008. Konkursen satte skräck i finansvärlden.

Banker och företag kraschade och många förlorade sina jobb och hem. Det här är historien om året som har gått, om de stora händelserna och om några personer som fick sin vardag helt förändrad.

New York-bon Linda Keil gick i personlig konkurs, blev arbetslös och var tvungen att flytta på grund av krisen. Lettiska studenten Inese Slivka, pluggar nu i Stockholm och berättar om en befolkning som förlorat framtidstro, när landet gick från att vara EUs snabbast växande ekonomi till att vara det EU-land som drabbades hårdast av krisen. Isländska Sólveig Ýr Sigurgeirsdóttir blev tvungen att flytta när hon förlorade jobbet på it-avdelningen på Landsbanki, en av de isländska bankerna som orsakade krisen där. Hoforsbon Daniel Ramström, är en av många unga i Gästrikland som förlorat jobbet i stål- och verkstadsindustrin.

I dokumentären intervjuas också börsmäklaren Hill Creekmore från New York Stock Exchange, som berättar om de kaotiska dagarna för ett år sen, Johan Norberg och Lars Ahnland, som båda skrivit varsin bok om finanskrisen berättar om superbubblan som sprack.

Producerat av: Daniel Varjö
Sändes första gången: 4 oktober 2009