Min spegel: I mobilen har jag alltid spegeln med mig

28 min
Vad händer när man sätter en spegel i händerna på en ung pojke? Hur beskriver man sin spegelbild när man ännu inte vet vem man är eller vart man är på väg?

– Jag är jag, säger 15-åriga Viktor. Så om jag tar en selfie, varför skulle jag vilja retuschera bort allt det som gör mig till den jag är? Det blir ju bara pinsamt sen när folk ser mig i verkligheten.

Perya som är 14 år funderar på det faktum att vi i dag, när alla har en kamera i mobilen som vi vänder mot oss själva, alltid har en spegel med oss. När Adam, som beskriver sig som nörd, sitter lutad över mobilen är han orolig för att det ska synas att han tappar håret.

Det första 13-åriga Elina ser när hon tittar sig i spegeln är att hon är tjock och tror att de flesta önskar att det var insidan som syntes istället. Elin å sin sida vet inte om det är en pojke eller flicka hon ser i spegeln och undrar om hon någonsin kommer att veta?

Möt dessa unga människor i det första programmet i Mia Blomgrens dokumentärprojekt Min spegel där Mia ber människor att berätta vad de känner inför sin egen spegelbild.

Aftonbladet 2016:
"Min spegel heter programserien, och liksom många av Mia Blomgrens uppmärksammade radiodokumentärer är den lite lös i kanterna. "Vad ser du i spegeln?" frågar Blomgren och så vindlar samtalet iväg - och på något sätt blir det fängslande."

Riksteatern skriver just nu en pjäs för högstadieelever med inspiration från Mias program och pjäsen har premiär 2018.

Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.04
    Adam Hagstrand - MIN SPEGEL - DE UNGA
    Kompositör: Adam Hagstrand