P1 Kultur torsdag 29 september

Här finns inget ljud
Med Lars Vilks som lins för vår samtid; Tjärdalen blir både bokcirkel och föreställning och en stickares bekännelser - om både feminism och hantverk.

En av Sveriges mest kända men, samtidigt kanske minst visade konstnärer är Lars Vilks. Under snart 10 år har han framförallt varit förknippad med verket Muhammed som rondellhund - ett verk som resulterat i starka protester och en rad mordförsök på konstnären. Journalisten Niklas Orrenius har i sin nya bok Skotten i Köpenhamn tagit rygg på Lars Vilks för att på så sätt undersöka den tid vi lever i. Samtal om boken med kritikerna Mårten Arndtzén, Sveriges radio, och Ulrika Stahre, Aftonbladet.   

Sara Lidmans bok Tjärdalen från 1953 brukar kallas århundradets debut. I förra veckan var det premiär på Riksteaterns musikteatertolkning och inför premiären har publiken uppmuntrats att läsa boken. Sedan början av året har Riksteatern läser Tjärdalen samlat folk i bokcirklar och samtal över hela landet, från Kalmar till Överkalix. Helene Alm följde med.  

Stickandet tycks vara ett hantverk i tiden. Nu kommer journalisten och författaren Julia Skott med en samling betraktelser om så väl feminism som hemslöjd ur en stickares perspektiv i boken Håll käften, jag räknar! - En stickares bekännelser.

På söndag skulle det ha hållits nytt presidentval i Österrike, men en så banal sak som undermåligt klister på kuverten sköt upp valet ytterligare. Det enda som är känt är att den nationalistiska och högerpopulistiska Norbert Hofer fortfarande har en god chans att vinna presidentposten. I dagens essä från OBS funderar kulturredaktionens Gunnar Bolin, som länge följt utvecklingen i Österrike, över detta land och dess historia.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.00
  Winhill Losehill - En pelikan på myren
  Kompositör: Jonas Svennem, Carl Åkerlund
 • 13.01
  Jonas Svennem Lundberg, Leslie Tay - Dagen Jag Blir Fri
  Kompositör: Jonas Svennem Lundberg
  Bolag: Tyrandora