Brinnande förorter och dompterade journalister

35 min
Dramatiserande förortsrapportering kritiserasJournalisterna jagar efter svaret på varför det brinner bilar i landets förorter. Frågan är om de lyckas. I Medierna tar vi upp rapporteringen om bilbränderna och följer i tidningen Aftonbladets fotspår. Tidningen gjorde nyligen ett reportage från tre förorter. Det handlar om fattiga ungdomar i förorten som "förklarat krig" mot samhället, kommer man fram till, och på förstasidan förklarar man att "Nu är de beredda att MÖRDA POLISER".Vi har träffat några av de ungdomar som intervjuades, och som säger att de inte känner igen mycket av bilden som ges i reportaget.Aftonbladets chefredaktör Jan Helin svarar på kritiken.

Alliansen vs Aktuellt
Politikerna använder sig av alltmer raffinerade mediestrategier så här i valrörelse-tider. I veckan har debatten handlat om hur regeringen lyckats "skedmata" journalisterna med nyheter ur budgetproppen i nästan en månads tid.
Men hur gör en nyhetsredaktion när regeringen ringer och erbjuder sig för en intervju men på stränga villkor? Medierna har varit på SVT:s Aktuellt som har erfarenhet av detta.

Medieutredningen som bidde ingenting
Regeringen vill inte utreda mediekoncentrationen i Sverige. Beskedet kom i veckans kulturproposition. Medierna har pratat med Helene Petersson, socialdemokratisk riksdagsledamot, som närmast av en slump fick igenom sitt förslag för snart två år sen. Hon är kritisk till hur regeringen har behandlat riksdagsbeslutet.
Erik Kristow, politisk sakkunnig hos kulturministern, motiverar regeringens beslut.