Star Trek fyller 50 år

15 min
Star Trek firar 50 år i veckan. P1 Kultur firar med en rapport från helgens Star Trek-konvent i New York. Dessutom har Roger Wilson intervjuat Fred Bronson som skrivit flera Star Trek-avsnitt.

På torsdag är det stort jubileum för alla Star Trek-fans världen över. Då är det nämligen exakt femtio år sedan det allra första avsnittet någonsin av serien sändes i amerikansk tv. "The Man Trap" hette det, och i det fick vi följa kapten Kirk och de andra i besättningen på rymdskeppet Enterprise när de attackeras av en rymdvarelse som är så sugen på salt att den suger livet ur alla människor den kommer i närheten av.

Sen dess har det blivit mer än sjuhundra Star Trek-avsnitt, fördelade på sex olika serier. Originalserien från sextiotalet följdes av en kortlivad animerad serie som gjordes för en barnpublik på sjuttiotalet. På åttiotalet drog The Next Generation igång och följdes av Deep Space Nine, Voyager och Enterprise. Och utöver dom så finns det nu 13 biofilmer också, varav den senaste, Beyond, gick upp i somras. Och i januari, då är det dags för en ny tv-serie att premiär. I Sverige kommer vi att kunna se den på Netflix.

P1 Kulturs Roger Wilson ringde upp Carl-Oscar Alsén, en av alla Star Trek-fans som samlats på ett konvent i New York för att fullkomligt frossa i Star trekiana.

Roger Wilson har även intervjuat journalisten Fred Bronson som varit med och skrivit manus till tre Star Trek-avsnitt, och som hängt med seriens skapare Gene Roddenberry. Bronson förklarade att väntan på nya Star Trek-filmer och tv-serier ... ja, det var liksom meningen med att hålla sig vid liv.

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Roger Wilson här