Studion - rum för musik. Rainbow del 3.

31 min
Vad är en inspelningsstudio för slags rum – egentligen? Vilka ideal driver studioteknikerna, klangregissörerna? Vi träffar Jan Erik Kongshaug, uppfinnaren av fjordjazzsoundet i Rainbow studio, Oslo

Vid första anblick består en studio av flera rum med anpassad akustik för inspelning av sång och andra instrument, ett mixerrum, och övriga faciliteter med sunkiga kaffebryggare och nedsuttna soffor.

I kontrollrummet står mixerbordet, en stor glasruta skiljer rummet från inspelningsrummet, där musikerna försöker göra sitt bästa av den dyra studiotiden.

Hela miljön påminner om ett rymdskepp med en konsol. Och snart lyfter vi mot okända galaxer. Det var just den associationen som inspirerade den tyske kompositören och polarvinnaren Karlheinz Stockhausen; i studion fick han oväntat möjlighet att, som han sa, leka gud. Han såg studion som ett laboratorium för ljudets alla dimensioner.

Det är också vad många tekniker kan vittna om när de drar i mixerbordets reglar. För en kort stund styr de något som är större än de egna känslorna och tankarna. Särskilt när studion och alla medverkande lyckas frysa det där ögonblicket.

Här ställs outtalade krav på teknikern att vara psykolog. Här finns en skog av mikrofoner, datorer, monitorer, redigeringsprogram, analoga och digitala effekter. Men i slutänden handlar det ändå om att göra tekniken så transparent som möjligt. Ingen vill ju se byggnadsställningen stå kvar och skräpa framför låten när musiken är mixad och klar.

I den här programserien möter vi inspelningstekniker i några legendariska studior; Polar, Silence, Rainbow i Oslo, Tambourine, och inte minst Hansa i Berlin.

Alla har de sina egna ideal, sound och specialiteter. Ställda i hård konkurrens med hemmastudion och folkhemsstudion. Och faktiskt, hotet från oss lyssnare som tvingas acceptera att den dynamiska inspelningen på sikt slås ut av strömmande, hårt komprimerad musik och mobilt lyssnande genom hörlurar.

Lyssnarvanor ändras – och här framstår den professionella studion med sin tekniker som den siste riddaren av det Goda Ljudet.


Rainbow Studio i Oslo byggdes av Jan Erik Kongshaug 1984, och har sedan dess blivit känd som en studio i världsklass. Artister från alla världens hörn har spelat in här. Musiken spänner över de flesta genrer med tyngdpunkt på jazz och ett nära samarbete med skivbolaget ECM och Manfred Eicher.

I hjärtat av studion står en ompysslad (”ett gottstämt”) Steinwayflygel, som gärna Keith Jarrett och andra återvänder till. Med åren har flygeln och det musikaliska rummet blivit Rainbows logotyp. ”Jarrets pianospel, solo, är fantastiskt, det kändes omedelbart som ett slag i ansikte”.

Högt i tak. Generöst akustiskt rum. En studio byggd för livekänsla. ”Studio är passion”, säger Jan Erik Kongshaug, tekniker sedan 60-talet. ”Och det blir mera musik, i alla fall i mina öron – om studion är stor och släpper in dagsljus.”

Många undrar hur han går tillväga rent tekniskt för att skruva till sitt unika fjordjazzsound. Men det är inget märkvärdigt; han bara ”blandar ett gäng effekter efter tycke och smak”. Säger han pekar in i ett rum som liknar en elcentral med massor av brödrostar.

Kongshaug har fångat några av de allra största jazzartisterna på platta: Keith Jarrett, Chick Corea, Pat Metheny, Arild Andersen, Jan Garbareck, Egberto Gismonti, Eberhard Weber, The Yellow Jacket.

Han drivs fortfarande framåt av idén om den goda inspelning men känner sig också pressad av marknaden som tvingar fram nya trender för musikkomprimering, för att det ska låta mycket och starkt även i ”gruvliga ljudanläggningar”. På sikt kanske det påverkar vår hörsel.

”Dagens ljudideal är jämförbart med att skicka in en VHS-kassett för att bli nominerad till en Oscar” (Kongshaug)

Produktion Mikael Strömberg, GiG.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.06
  Jan Garbarek, Rainer Brüninghaus, Nana Vasconcelos - He Comes From The North
  Album: Legend Of The Seven Dreams
  Kompositör: Jan Garbarek
  Bolag: Ecm Records
 • 12.21
  Tommy Smith, Arild Andersen, Paolo Vinaccia - Outhouse
  Album: Live At Belleville
  Kompositör: Arild Andersen
  Bolag: Ecm
 • 12.24
  Rabih Abou-Khalil, Kenny Wheeler, Charlie Mariano, Steve Swallow, Milton Cardona, Nabil Khaiat, Ramesh Shotham - Blue Camel
  Album: Blue Camel
  Kompositör: Rabih Abou-Khalil
  Bolag: Enja Records
 • 12.28
  Yellowjackets, Bob Mintzer, Vince Mendoza - Greenhouse
  Album: Greenhouse
  Kompositör: Russell Ferrante, Jimmy Haslip
  Bolag: Grp
 • 12.39
  Georges Ivanovich Gurdjieff - Reading Of Sacred Books
  Keith Jarrett
  Sacred Hymns
  Etikett: Ecm Records
 • 12.44
  Monk, Meredith - Click Song Nr 1
  Album: P2 Live: Meredith Monk[09]Made Festivalen Umeå 200
  Kompositör: Monk, Meredith
 • 12.49
  Rainer Brüninghaus, Eberhard Weber, Oslo Filharmoniska Orkester - The Following Morning
  Album: The Following Morning
  Kompositör: Eberhard Weber
  Bolag: Ecm Records
 • 12.54
  Solveig Slettahjell - Where Do You Run To
  Album: Good Rain
  Kompositör: Morten Qvenild, Solveig Slettahjell
  Bolag: Act Company