Frihetsdressyr med Mikaela Jansson

26 min
När Mikaela Jansson köpte sitt svarta sto Marisca var hästen rädd och osocial. I dag är de själsfränder. Hör om vägen dit och om hur du själv kan smyga in frihetsdressyr i din träning!

– Hon var oinriden, svårhanterad, hade haft väldigt många ägare på kort tid och alla hade inte varit snälla mot henne. Hon hade svårt att lita på människor, var rädd att bli slagen, berättar Mikaela Jansson om Marisca.

Nu har hon haft stoet i sex år och frihetsdressyren och trickträningen har varit en central del i att bygga upp relationen mellan dem.

– För mig handlar frihetsdressyr om att ha kul med sin häst, att man leker och tränar med hästen i frihet, att man har den lös. Det är viktigt att jag är en rolig person att vara med, annars kommer hästen inte att vilja vara hos mig, säger Mikaela Jansson - som också jobbar med att utbilda andra hästägare som vill använda sig av frihetsdressyr och trickträning.

– Det är viktigt att hästen känner att den får vara med i träningen, att den känner att den gör saker tillsammans med mig och inte för mig. Jag jobbar mycket med att hästen får lista ut själv vad vi ska hitta på, och så berömmer jag när hästen bjuder på något fint. 

Följ Ridpodden i sociala medier för videos och annat extramaterial!