Paradressyr med Eva Lundqvist

25 min
En junidag 2003 skulle Eva Lundqvist lasta hästen för att åka på hoppträning inför EM. I stället hamnade hon i koma. Hör om hennes väg tillbaka, med paradressyren som mål och draghjälp.

– Jag skulle åka och träna för Maria Gretzer, det var två veckor innan EM för unga ryttare i Frankrike. Men vi kom aldrig i väg, om man säger så, berättar Eva Lundqvist. 

Efter en framgångsrik karriär på ponny med bland annat SM-medaljer i hoppning var Eva Lundqvist under 2000-talets början en av Sveriges mest lovande unga ryttare i hoppning, och nu var hon alltså på väg mot start i EM. 

Hästen var knepig att lasta när han skulle åka ensam, och därför använde Eva Lundqvist longerlina. På något vis hamnade den bakom hennes ben, hon ramlade omkull, och när hästen drog i väg höll hon kvar och flög genom luften för att sedan landa med huvudet före. 

Skadorna hon fick var mycket allvarliga. I tre veckor låg hon nedsövd innan hon långsamt vaknade upp till en tillvaro som blev mycket annorlunda mot tidigare. Hjärnskadan hon fick vid smällen mot marken kan jämföras med en stroke - vänstersidan fungerade inte.

Eva Lundqvist var fast övertygad om att hon skulle rida igen - hon såg det som en helt självklar del av livet och tillvaron, och redan något år efter olyckan satt hon till häst.

– Jag trodde att det skulle vara som vanligt, jag trodde att jag skulle kunna sitta upp och rida precis som innan. Det var väldigt kul, men jag skulle försöka trava och blev så ledsen och besviken för det gick inte. 

Men att ge upp var heller inget alternativ. Parallellt med sin rehabilitering blev Eva Lundqvist longerad tills hon så småningom kunde rida på egen hand igen. Efter övertalning - för det var motvilligt - prövade hon även att starta i paradressyr. I dag har hon och hästen Donnergraf eller "Pelle" skördat flera mästerskapsmedaljer i paradressyr, och hoppas på en till EM-start nästa år.

– Pelle betyder allt för mig. Jag älskar verkligen den hästen. Han är så förstående med min tillkortakommanden som jag har. Det är väldigt svårt att hitta sådana hästar.

Producent: Ulrika Lindqvist