Helena von Zweigbergk, Göran Everdahl och Sofia Wadensjö Karén är veckans spanare

41 min
Sofia Wadensjö Karén: Snart är vi osynliga. Göran Everdahl: Varning för mördar-Barbie. Helena von Zweigbergk: Betygsätt oss!

Sofia Wadensjö Karén: Snart är vi osynliga.

Populärkulteran har alltid varit fascinerad av möjligheten att vara osynlig eller att osynliggöra något. Och nu arbetar forskning på flera olika fronter för att göra det möjligt. Så antagligen är det bara en tidsfråga innan vi kan gå omkring och vara osynliga, vilket kan ha sina fördelar.

Men strävan efter osynligheten vittnar kanske om något mycket större än bara detta att inte synas. Här kan man ana en längtan efter magi!, osynliga väsen med magiska krafter som kan ställa allt tillrätta. Och att vi i ett längre perspektiv får möjligheten att se bortom vår konkreta vardag. Upptäcka alternativa sätt att se och förstå världen - en osynlighet som kan synliggöra helt nya framtidslösningar.

Göran Everdahl: Varning för mördar-Barbie.

Just nu drabbas vi av en global ”clowninvasion”. Hotfulla, kriminella clowner som dyker upp där vi minst anar dem, vilket skapat stor osäkerhet och förvirring. Vi har ju sedan länge vant oss vid att clowner är tragikomiska gestalter, fulla av välvilja. Trots att redan Charles Dickens en gång skrev om onda clowner och att de varit ett återkommande fenomen i vår egen tids rysare i bokform och på vita duken.

Men nu har de ondskefulla clownerna blivit en skrämmande realitet på många håll och allt för många inom populärkulturen. Så därför har det blivit hög tid att återupprätta den ”goda” clownens heder innan han hotas av total utrotning.

Helena von Zweigbergk: Betygsätt oss!

Idag kan vi inte göra något, handla i en butik, äta på en servering, besöka en vårdcentral, åka taxi, göra en tågresa, bo på hotell, handla på nätet eller passera en säkerhetskontroll vid flyget, utan att avtvingas en betygsättning av ”upplevelsen”, bemötandet, servicen, varan, tjänsten, miljön, maten etc. etc. Och vart vi än vänder oss möter vi betygsättningar av böcker, filmer, teaterföreställningar, hotell och annonser för olika yrkesgrupper.

Det kan ses som ett sätt att förbättra våra möjligheter att göra bra val. Men det börjar också förändra synen på oss själva och andra. Vi börjar bli ”kunder”, krävande konsumenter i vår vardag också där inget handlas.

Vi börjar betygsätta oss själva och andra med utgångspunkt från egennyttiga och krassa kriterier som inte lämnar något utrymme för det vi egentligen värdesätter mest. Det som inte kan köpas, glädjen i en vardag som präglas av vanlig medmänsklighet och hoppet om en rimligare värld.


I Spanarna hör du en panel med tre ovanligt skarpsynta personligheter som försöker avläsa tendenserna i det vardagliga bruset, för att sedan presentera sina framtidsvisioner för dig. Allt, högt som lågt blandas i skön förening.

Programledare är Ingvar Storm

Spanarna sänds fredagar klockan 15.04, repris lördag klockan 00.02 och klockan 10.03, samt söndag klockan 21.03 i P1. 

Du kan också lyssna på programmet när du vill i vår app Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.19
  Erroll Garner, John Simmons, Shadow Wilson - The Way You Look Tonight
  Album: Body & Soul
  Kompositör: Jerome Kern
  Bolag: Columbia
 • 15.29
  Erroll Garner, John Simmons, Shadow Wilson - Play Piano Play
  Album: Body & Soul
  Kompositör: Erroll Garner
  Bolag: Columbia
 • 15.39
  Erroll Garner, John Simmons, Shadow Wilson - You're Blasé
  Album: Body & Soul
  Kompositör: Ord Hamilton
  Bolag: Columbia