Winter is coming: Ekots Johanna Melén i Budapest

3:27 min
Utrikeskrönikan den 20 september 2016. Budapest.

Budapest, tisdag.

Det märks inte alls på ytan, turisterna flanerar som vanligt och uteserveringarna är fyllda av människor som dricker vin i septembersolen men - Ungern är under attack.

Det är i alla fall svårt att dra någon annan slutsats om man går in på den ungerska regeringens hemsida för att få en uppdatering över läget i landet.

Här några rubriker från den senaste veckan:

"Det ungerska folkets säkerhet måste stärkas"

"Attackerna mot Ungern förvärrar allvarligt den europeiska krisen"

"Vi måste agera - inte ge vika"

Det senare är en citatrubrik hämtad ur en radiointervju med Ungerns premiärminister Viktor Orban. Han har nyligen också hävdat att hans land snart står inför en strid som är på liv och död!

Fienden finns i Bryssel och i EU:s krav på att alla unionens medlemsländer ska hjälpa till med att ta emot flyktingar. Nästnästa söndag går det ungerska folket till val i frågan. Ja eller nej till tvingande flyktingkvoter.

Och nu mobiliserar den ungerska regeringen.

Häromdagen stod regeringens talesperson Zoltan Kovacs utanför en av de stora järnvägsstationerna i Budapest och sa att tack vare regeringens kloka beslut räddade man sig förra året undan de aggressiva horderna av illegala migranter som vid den tiden sköljde in över Ungerns gränser. Själv minns jag mest småbarnen från Syrien och deras mammor och pappor som ingenting hellre ville än att ta sig från järnvägsstationen i Budapest, bort från Ungern till vänligare inställda länder.

Zoltan Kovacs, regeringens talesperson, brukar ha ett vitt plastarmband runt ena handleden med texten "winter is coming". Vintern kommer. Det låter hotfullt. Jag tror att uttrycket är hämtat ur den populära tv-serien Game of Thrones. Jag tänkte på det där armbandet när jag i helgen som gick läste en intervju med författaren Anne Applebaum där hon sade att den som tror på ett öppet samhälle i Europa kommer bli tvungen att kämpa för det.

Jag tänkte ännu mer på det där i går kväll när jag stod i en fullsatt aula i ett kulturhus i utkanten av Budapest och hörde på en känd ungersk säkerhetsexpert som på inbjudan av regeringspartiet Fidesz höll brandtal för en nejröst i folkomröstningen nästnästa söndag. Nej till flyktingar. Kristna och muslimer kan inte leva sida vid sida, sade han.

Publiken lyssnade andäktigt. Ibland var det roligt också. Som när säkerhetsexperten berättade vad som blev följden den gången då bulgarisk gränspolis sköt en man från Afghanistan till döds när han försökte ta sig över gränsen från Turkiet.

"Ja", sa säkerhetsexperten, "det hjälpte ju i alla fall - för dagarna som följde var det betydligt färre som försökte korsa gränsen." Och när han sade det skrattade hela aulan.

Jag vet inte vilken vinter den ungerska regeringens talesperson tänker på när han ser ner på sitt vita plastarmband men det där gav i alla fall mig kalla kårar.