Iransk ilska

57 min
Om regimens kris, motståndets hopp, ayatollornas kamp och hoten i ett aktivare stöd från Väst. Samtal med EU:s Iran-expert, reportage om politisk aktivitet bland svenska ungdomar av iransk börd, telefon till Teheran och kommentarer av två olika Irankännare.

Valet i Afghanistan dominerar nu svenska media. Men det är efterbörden av ett annat val, det i Iran som nu försatt mycket av världens diplomati i väntläge. Och det hänger ihop, för Iran är både stor- och nyckelspelare i hela regionen, i Afghanistan med sitt stöd till Karzais kamp mot talibanerna, genom sitt inflytande i Irak, Libanon och Gaza.

Men sedan de inledande stora gatuprotesterna mot påstått valfusk har den segrande Ahmadinjad fått växande legitimitetsproblem. Trots massarresteringar, summariska rättegångar och hot om ytterligare repressalier, pågår demonstrationer och protester fortfarande. Och regimens hårda framfart mot oppositionen har fått till följd att sprickan i nationen den här gången blir synlig även bland de konservativa som hittills stött regimen. Flera inflytelserika konservativa parlamentsledamöter har krävt att de ansvariga för dödsfall i fängelser och demonstrationer, som rapporterats om, ställs inför rätta. Och balansen mellan de mäktiga ayatollorna har rubbats, den en gång tilltänkte efterträdaren till Khomeini, men sedan länge kritiske, ayatollah Montazeri, har sagt att "ingen vid sina sunda vätskor, kan tro på det officiella valresultatet" och jämförde regimens metoder med massrättegångar och offentliga bekännelser med Hitlers och Stalins processer. Imorgon börjar Irans parlament förhandlingarna om att godkänna Ahmadinejads förslag till regering, och signalerar att ledande lagstiftare kommer att underkänna flera av ministrarna om en vecka.

I programmet för att kommentera och analysera finns: Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria vid Umeå Universitet och författare till en rad böcker om förhållandet mellan Europa och Iran och den muslimska idétraditionen. 
Shora Esmailian, redaktör på tidningen Arbetaren och en av författarna till boken "Iran on the Brink" . En bok om de sociala och ekonomiska intressemotsättningarnas betydelse för Irans politiska utveckling.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Konflikts Marie Liljedahl ringde upp en av de många unga som är ute och protesterar på Teherans gator. Det finns ingenting Ahmadinjed och den sittande regeringen kan göra för att få ett brett folkligt förtroende igen, säger han.

Närmare 5 miljoner iranier räknar lever i exil, i Sverige närmare 100.000, och många av dem har nu engagerat sig för krav på ett tydligare, hårdare agerande från regeringarna i EU och USA gentemot regimen i Iran till stöd för oppositionen där. Negar Josephi har träffat Rozbeh Parsi som är sakkunnig vid EU:s institut för säkerhetsstudier i Paris och därmed medverkar till att forma EUs politik gentemot Iran. Negar Josephi är  liksom EU:s expert Rozbeh Parsi av iransk börd, frilansjournalist och skribent som kommenterat, debatterat och följt utvecklingen i Iran intensivt hela sommaren.


När människor gick ut på gatorna i Teheran, blev det också startskottet till ett nytt engagemang bland unga svenskar med iransk härkomst. Dom var bara barn - eller inte ens födda - under revolutionen i Iran 1979. Konflikts Ira Mallik har träffat några av dom unga svenskiranier för vilka den här sommaren har inneburit ett nytt uppvaknande - både känslomässigt och politiskt. Rozbeh Korshidi och Vandad Assadi är två av krafterna bakom nätverket Initiativ Iran som ordnar manifestationer i Stockholm. Ametist Azordegan, till vardags programledare på SR Metropol, har också under sommaren engagerat sig i Irans framtid.


Programledare: Mikael Olsson
Producenter: Marie Liljedahl och Ira Mallik