Ramadan - en av Sveriges största högtider

44 min
I veckan inleds den muslimska fastemånaden Ramadan som berör cirka 400 000 muslimer i Sverige och omsätter 1 miljard kronor. Hur har Ramadanfirandet formats av Sverige och på vilket sätt har Sverige påverkats av Ramadan?

Vi tittar på en av de största svenska, religiösa högtiderna tillsammans med Jenny Berglund, Södertörns Högskola och Fazeela Zaib, debattör och skribent.

Fastan som rit och rening är betydelsefull i flera av de stora världsreligionerna. Christer Hedin, religionsvetare vid Stockholms Universitet berättar om fastans roll i kristendomen och i de indiska religionerna.

Lyssna på en längre version av intervjun med Christer Hedin.

Hur samspelar buddhismen med politiken i Burma och Kambodja? De två buddistiska länderna har stått i fokus genom sina politiskt färgade rättegångar mot oppositionsledaren Aung San Suu Kyi och ledarna för röda khmererna. Båda dessa länder har en våldsam historia men vilken roll har buddhismen spelat i utvecklingen? Asienkännarna Per-Arne Berglie, David Steinberg och Ian Harris medverkar i reportaget av Sören Wibeck.

Här kan du lyssna på en längre version av reportaget som bland annat tar upp västerlänningars romantiska syn på buddhismen.

Utrikeskrönikan kommer från Päivi Kotka, SRs utsända i London

Kyrkovalet har länge lidit av ett sviktande intresse och vid förra valet gick bara 12% till valurnorna. Nu hoppas Svenska Kyrkan att TV reklam och en påkostad bönesajt på nätet ska får svenskarna att gå och rösta i kyrkovalet den 20 september - kommer de lyckas? Människor och tro har förhandstittat på mediekampanjen tillsammans med medieanalytikern Olle Lidbom och lobbyisten Christian Ekström.

Mejla gärna dina kommentarer om mediekampanjen till oss: mot@sr.se

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren