Condé Nast - mannen bakom Vogue, Vanity Fair och synen på det moderiktiga livet

55 min
Välkomna till en ny säsong av Stil som vi börjar med genom att titta närmare på skildringar av det glamorösa livet i pappersform. I veckans program berättar vi nämligen om den amerikanske tidningsmagnaten Condé Nast (1873-1942), mannen som gett namn till förlaget som producerar trendledande livsstilstidningar som Vogue och Vanity Fair. Kommer den typen av lyxiga magasin att överleva när marknaden krisar och nätet tar över allt mer?

Men dagens finansiella kris är inte den första som drabbat tidningarna. Vi berättar om i vilket klimat de uppstod i början av förra seklet, och ger ledtrådar till varför de fortfarande existerar.  Har vi trots allt ett behov av överdådiga magasin, i just pappersform?

Vi berättar om mytbildningen kring magasinet Vanity Fair, vars långa och påkostade artiklar och reportage får mången journalist att sucka avundsjukt. Dessutom har vi besökt Allers förlag i Helsingborg för att tala om en trend på lågvarv – mönster. Tidningar med klänningsmönster var tidigare en kioskvältare, men i takt med tidens lågpriskläder har de försvunnit. Men kanske är det dags för en revival?

Och så får vi höra den spännande berättelsen om fotografen Lee Miller, en kvinna som räddades av Condé Nast från att bli överkörd av en bil när hon skulle gå över Park Avenue i New York. Det blev början på en lång och färgstark karriär.

Veckans gäst är Claes Britton som inte bara driver kommunikationsbyrån BrittonBritton tillsammans med sin fru Christina, utan även ligger bakom det ambitiösa försöket att skapa en svensk internationell mode- och livsstilstidning – Stockholm New.