10 år sedan mordet på Anna Politkovskaja – ett reportage

30 min
Den 7 oktober är det exakt tio år sedan den ryska journalisten Anna Politkovskaja mördades i Moskva. Kulturredaktionens Fredrik Wadström återvänder till sina möten med Politkovskaja 2001 och 2005.

Vid sin död var Anna Politkovskaja ett världsnamn och flera av hennes böcker hade översatts till en rad språk, bl a svenska. Men hon var också en person som levde under ständigt hot från de grupper hon exponerade i sina reportage: ryska militärer, politiker, tjänstemän och poliser som på ett eller annat sätt gjort sig skyldiga till människorättsbrott eller koruption - ibland både och.

Kulturredaktionens Fredrik Wadström intervjuade Anna Politkovskaja vid två tillfällen och återvänder nu till de mötena i ett porträtt av modig, frispråkig och ovanlig journalist som genom dramatiska händelser i hennes hemland hamnade i det internationella rampljuset.

Dessutom möter vi Politkovskajas vän, advokaten och människorättsförsvararen Karinna Moskalenko, som dömer ut mordutredningen och fortsätter arbeta med fallet i olika rättsinstanser.

P1 Kultur