Mobilen öppnar dörrar till samhället och ekonomin

Hopp i P1 är ett vetenskapsprogram med Torill Kornfeldt om allt som blivit bättre. Veckans solskenshistoria handlar om mobiltelefonernas genombrott i världen.
I Sverige var de första mobiltelefonerna för trettio år sedan en kul grej, och internet betraktades som en fluga. Men i länder som inte hade vår trygga infrastruktur innebar teknologin en revolution. Kommunikationerna har blivit ett sätt för vanliga människor att bli en del av ekonomin och samhället.
Idag har 96% av alla människor i världen tillgång till en mobiltelefon – även om de kanske inte äger en själv. Av världens allra fattigaste, de som lever på mindre än 1,25 dollar om dagen, har 90% procent tillgång till en mobil, enligt en undersökning från Världsbanken. På den afrikanska kontinenten finns det idag ungefär lika många mobilabonnemang som det finns människor.
Med hjälp av funktioner som SMS har man byggt upp en enorm flora livsviktiga tjänster. Medborgare får hälsoupplysning, barnmorskor kan beställa födelseattest till barn som tidigare skulle ha fallit helt utanför alla samhälleliga system; myndigheter blir lättare att kommunicera med och så vidare. Den kenyanska jordbrukaren Catherine Mimona, berättar för det amerikanska nyhetsprogrammet PBS News Hour om appen som håller henne underrättad om marknadspriserna i Nairobi utan att hon själv behöver resa dit.
Kerstin Borglin är föreståndare för Spider, ett samarbete mellan SIDA och KTH som arbetar med informationsteknologi i utvecklingsländer. Hon berättar om teknologioptimismen i östafrikanska länder som Kenya.
Den riktigt stora framgångssagan är mobile banking - att kunna ladda in pengar i telefonen och skicka dem vart som helst. Den Kenyanska mobilvalutan M-pesa, som lanserades 2007, är bland de mest kända. Mer än hälften av befolkningen i Kenya använder den regelbundet och bland dem som lever på mindre än 1,25 dollar om dagen är den siffran omkring 70 procent.
I slutet av programmet tipsar vi om utställningen "I'm alive – mobil teknik på liv och död" som pågår till och med april 2017 på Tekniska Museet i Stockholm.
Mer att läsa och lyssna på
I Vetandets värld gjorde Märta Myrstener ett spännande program om mobile banking i Ghana. Marcus Hansson besökte ett svensktalande call-center i Senegal i ett program om Internet som en ekonomisk språngbräda för Afrika.
När mobilbetalningar introducerades börajde korrupta kenyanska poliser ta emot mutor i m-pesa istället för i sedlar. Eftersom alla överföringar går att spåra blev ett stort antal poliser sedan fällda för mutbrott i en serie uppmärksammade rättsprocesser. Hör mer om fallen i BBCs radioprogram The Inquiry. (På engelska, liksom alla länkar nedan).
SIDA driver bland annat projekt som arbetar för kvinnohälsa med hjälp av mobilen i till exempel Tanzania
Brittiska The Guardian har nyligen skrivit om mobiltelefonernas betydelse för demokratiutveckling.
Sajten Mentalfloss har en lättsmält lista på sex samhällsförbättringar som mobiltelefoner skapar – med ytterligare länkar att fördjupa sig i.