Studion - rum för musik. Hansa del 5.

34 min
Vad är en inspelningsstudio för slags rum – egentligen? Vilka ideal driver studioteknikerna, klangregissörerna? Vi träffar Michael Ilbert på legendariska Hansa Studio i Berlin.

Hansa Studio (The Hall by The Wall) är en studio vid Köthener Strasse 38 i Berlin. Nuvarande ägare är familjen kring Hansa Records men det finns ett flertal hyresgäster i huset; bl a den svenske musikproducenten Michael Ilbert som hyr mixstudion med utsikt över historiens kvarter.

Byggnaden stod klar 1913. Från början tillhörde den arbetarskrået i Berlin. Under andra världskriget bombades Hansa av de allierade men stod mirakulöst kvar och kunde repareras. När Berlin sedan blev en delad stad och Berlinmuren restes kom byggnaden att hamna bara några meter från muren, på västsidan.

1972 köpte bröderna Peter och Thomas Meisel från Meisel Music Publishers byggnaden och gjorde om den till musikstudio.

Hansa Studio fick sitt namn dels från den stora salen, Studio 2 eller Der Meistersaal, i vilken en del av inspelningarna gjordes, dels från dess läge vid Berlinmuren. Der Meistersaal (mästarsalen) heter så eftersom det var där gesäller inom byggnadsarbetarskrået som klarat sina mästarprov fick ta emot sina mästarbrev. Idag används den stora salen för fester och dans och i det gamla mixerrummet står idag en bardisk.

Här har allt från tyska schlagerkungar som Roland Kaiser till experimenterande Einstürsenden Neubauten, tysk kraut, Brian Eno och David Bowie, spelat in.

Michael Ilbert berättar historien hur han hamnade här, resan går från Göteborgs alternativscen till Hansa och grammyutmärkelser för mixar av Taylor Swift och Katy Perry.

Ilbert omger sig med snygg teknik, snygga knappar, och vrider stolt på en volymratt med det rätt knattret. ”Jag är inte tekniskt kunnig i så sätt att jag förstår vad som försiggår, utan jag går på en känsla och vet ungefär hur jag ska nå fram till ett resultat. Men be mig inte förklara det”, säger han.

”Det är ett yrke som i princip innebär att du får säga upp din bekantskapskrets. Du har inget socialt liv. Egentligen har du inte tid med familj heller. Du måste helt enkelt säga upp mycket av vanligt liv eftersom en arbetsdag kan vara från nio på morgon till du går hem vid tolv, sju dagar i veckan.”

Idag är han mycket efterfrågad, har arbetat med Thåström och Laleh, såväl som Kent och Adele, och har tilldelats en amerikansk grammy för sina insatser tillsammans med Max Martin. ”Att vinna är ju som Olympiska spelen i musik!”.

”En del tror väl jag är helt schizofren, men om Martin frågar om vi ska jobba ihop så säger jag ju inte nej, det är fantastiskt, det är en ynnest att få vara på den nivån. Det är utmaningar som den som hjälper mig att gå vidare”.

”Vi ska vara behjälpliga konstnärerna, musikerna, men det handlar inte om oss”, menar Ilbert, ”även om det aldrig kan skada att vi tekniker också är konstnärer”.  

Produktion Mikael Strömberg, GiG.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.07
  Laleh - En stund på jorden
  Kompositör: Laleh
 • 12.15
  Joakim Thåström - Alltid Va På Väg
  Album: Den Morronen
  Kompositör: Joakim Thåström
  Bolag: Razzia Records
 • 12.24
  Adele - Skyfall
  Album: Skyfall
  Kompositör: Adele Adkins, Paul Epworth
  Bolag: Xl-Recordings
 • 12.28
  David Bowie - Weeping Wall
  Album: Low
  Kompositör: David Bowie
  Bolag: Rca
 • 12.41
  Einstürzende Neubauten - Die Interimsliebenden
  Album: 1991-2001
  Kompositör: Blixa Bargeld, Andrew Chudy, Mike Chung, F.M. Einheit, Alexander Hacke
  Bolag: MUTE
 • 12.45
  The Cardigans - Communication
  Album: Best Of The Cardigans
  Kompositör: Peter (1) Svensson
  Bolag: Stockholm Records
 • 12.51
  Einstürzende Neubauten - Die Interimsliebenden
  Album: 1991-2001
  Kompositör: Blixa Bargeld, Andrew Chudy, Mike Chung, F.M. Einheit, Alexander Hacke
  Bolag: Mute
 • 12.54
  Kent - Den Sista Sången
  Kompositör: Joakim Berg
  Bolag: Sony