Kaczynski, Dylan och vi andra: Ekots Thella Johnson om ikoner och deras uttolkare

3:00 min
Utrikeskrönika den 21 oktober 2016 . Warszawa.

Warszawa, fredag morgon.

Jag kunde pusta ut efter några hektiska dygn med att planera och genomföra en temasatsning i radion om läget i Polen ett år efter det dramatiska maktskiftet här i landet. Och jag kom på mig själv med att för första gången, i ett tjugo minuter långt samtal med gäster och reportage, inte en enda gång ha nämnt hans namn. Mannen som alla konstant talar om och försöker begripa sig på, Jaroslaw Kaczynski.

Partiledare för regeringspartiet PiS, men inte minister, ledamot av parlamentet, eller något sådant formellt. Nej, inget mer eller mindre än Prezes Kaczynski, Ordförande Kaczynski. Han som alla VET egentligen styr Polen just nu och som både president Duda och premiärminister Szydlo mest bara nickar åt och följsamt hörsammar efter förtroliga samtal sena kvällar och tidiga morgnar i Warszawas parti- och regeringshögkvarter.

Det blir något märkligt när en person blir ikoniserad på det här sättet. Hennes, eller hans, ord blir liksom förhöjda, som om de betydde något annat än det samma ord vanligtvis betyder, om de skulle uttalas av någon annan. Jag har reporterkollegor i Polen som suckar över att de är så evinnerligt trötta på att diskutera vad som rör sig i Kaczynskis huvud. Att denna polska politikers uttalanden blir föremål för experternas tolkningar; som vore de Dylans sånglyrik, för att tala om en annan ikoniserad person i vår tid.

Bob Dylans tystnad blir till något som alla tror säger något. Samma sak är det med allt det som Jaroslaw Kaczynski inte säger.

Men i förra veckan var han faktiskt ovanligt tydlig. När många trodde att det kontroversiella lagförslaget om ett totalt abortförbud i Polen sist och slutligen förkastats till historien, sade Kaczynski något som var svårt att ta på något annat sätt än just på orden. Han sa: "Vi kommer att sträva efter att säkerställa att färre aborter än idag utförs i Polen. Det är vårt mål, men vi måste förbereda vårt förslag väl. För vi måste övertyga samhället, i synnerhet kvinnorna. Och vi kommer att lyckas."

Partiet Lag och Rättvisa (PiS) är uppenbart skakat av de massiva kvinnoprotester som följt på abortmotståndarnas framgångar i Polen.

Och kanske är det lite som Bob Dylan skrev: "Though I know that evenin's empire has returned into sand. Vanished from my hand"?

Kanske anade Prezes Kaczynski att initiativet var på väg att glida honom ur händerna.