Del 1: Mot Svalbard med Ola Skinnarmo

55 min
Äventyraren Ola Skinnarmo har hunnit till Norges kust på sin seglats mot Svalbard. Skidorna är lagda på hyllan, för nu har Ola beslutat sig för att försöka upprepa sjöfararen Nordenskiölds bedrift, att åka båt genom Nordostpassagen. Kocken Alexandra Zazzi och hennes producent Helene Almqvist bordar Olas 58 fotsskuta, Explorer of Sweden, för att höra hur han resonerar kring klimatet.Olas ambition med trippen är nämligen att sätta fokus på vad den globala uppvärmningen gör med världen i största allmänhet och Arktis i synnerhet. Med sig har Alexandra en påse italiensk spagetti (hur klimatsmart är det att frakta sånt?), vongolemusslor, tomater och renkött. Hon vill nämligen tillreda en spagetti med tomatsås och vongolemusslor (ifall inte Ola fått upp någon fisk, vill säga) och som förrätt, citronmarinerat torkat renkött. I reportagen grubblas det över frågan ”Har vi rätt till all mat?” och vi möter både folk på stan samt Christina Schaffer, från miljöforskningscentrumet Stockholm Resilience Center ochFredrik Johansson från den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Dessutom beger vi oss till Zon 6, till bärodlaren Holger Henriksson. Svensk Trädgård har delat upp Sverige i åtta zoner - alla med olika odlingsförhållanden - och Holger kan diverse knep för hur man bäst odlar jordgubbar i hans zon, strax söder om polcirkeln. Och vår krönikör, den stridbara ekokocken Carina Brydling, hon ifrågasätter varför vi tycks tro att vi kan tämja och tävla mot naturen, som har ett försprång på flera miljoner år.