Träning för ryttare med PT-Fia

23 min
Blir man en bättre ryttare av att fysträna? Vilka övningar ger bättre sits? Sofia Sjöström Ståhl, även känd som PT-Fia, förklarar varför en bra start är att lära sig sitta på huk!

– Baksida lår är ett problem för många. Den moderna människan är väldigt stel i höfterna. Vi sitter mycket och är fyrkantiga i vårt rörelsemönster - många kan inte sitta på huk i dag, säger Sofia Sjöström Ståhl. 

Hon menar att en bra start för att hitta låsningar därför är att just pröva vad som händer i kroppen när man sätter sig på huk.

– Hur känns det, kan jag ha hälarna i golvet?

– Det är framför allt baksidan man behöver jobba med. Du behöver som ryttare ha en stark rygg, kunna hålla emot. Ha starka ben, starka axlar. 

Men ska alla ryttare träna vid sidan av ridningen?

– Man har en klar fördel av att bli starkare och mer balanserad i kroppen. Många människor har någon form av obalans i kroppen - att du är starkare i - och det kan påverka din kontakt med hästen, säger Sofia Sjöström.

I avsnittet tipsar hon om övningar för rörlighet, styrka och balans. Flera av övningarna fungerar utmärkt att göra i stallgången. Dessutom tipsar Sofia om hur man rent tidsmässigt kan tänka för att få in träningen i sitt liv. 

Producent: Ulrika Lindqvist

Vem vill du höra i Ridpodden? Tipsa oss i sociala medier eller mejla!