Nya materietillstånd gav Thouless Nobelpris

20 min
Han har löst svåra matematiska problem och beskrivit materiefaser ingen visste fanns. Vi möter Nobelpristagaren i fysik David Thouless och vännerna från forskningstiden i Birmingham.

Det var i Birmingham David Thouless gjorde det första av två framsteg han belönas för med Nobelpriset.

Då handlade det om fasövergångar i tunna skikt, och han samarbetade med medpristagaren Michael Kosterlitz. Ingen av dem är kvar i Birmingham, men vi reser dit och tar en kopp te i det terum där diskussionerna fördes, tillsammans med fyra av forskarnas gamla kolleger.

Vi besöker också pristagaren själv hemma hos honom och hustrun Margaret. Där blir det mest hon som berättar hans historia, eftersom David Thouless själv är drabbad av demens och har mist mycket av sina minnen.

I programmet medverkar David Thouless, Nobelpristagare i fysik 2016, Margaret Thouless, Ted Forgan, professor emeritus i fysik vid Birminghams universitet, Colin Gough, professor emeritus i fysik vid Birminghams universitet, Alastair Rae, professor emeritus i fysik vid Birminghams universitet, Joe Vinen, professor emeritus i fysik vid Birminghams universitet.