Allt ljus på löken!

30 min
Löken är anonym. Den glöms ofta bort av butikspersonalen. Och ändå använder vi lök i nästan all mat. Frågan är om det inte är världens mest använda grönsak.

Lök är matens basister. De är inte stjärnor, de är inte omtalade, de spelar sällan solo. Men utan en bra basist så blir det inget sväng. Man måste ha ett tryggt komp i botten. Oavsett om det handlar om ett band eller en gryta.

Hälften av all lök som vi använder i landet är odlad i Sverige. Det mesta odlas i Skåne och på Öland.

– Förr odlade man lök från sättlök, men idag är det mesta från fröer, berättar Per Johansson, som odlar lök i Åhus i nordöstra Skåne. Han guidar oss från odling till färdighackad lök. För han producerar också skalad, skivad och hackad lök till restauranger.

– Lök är väldigt känslig för temperaturskillnader, säger Per, och hemma håller den sig bäst i fruktskålen. Lök ska inte förvaras i kylskåp.

Vi berättar om lökens historia, dess politiska roll i Indien – där regeringar fallit på grund av lökpriset. Om dess alla nyttiga egenskaper – bl a motverkar den cancer. Varför den får oss att gråta. Och funderar på varför så många barn har problem med lök.

– Jag hatade lök som barn, säger Maria Hansson Trens. Men nu älskar jag lök!
Maria förklarar sin kärlek och delar med sig av en mycket användbar lökkräm. Som funkar till allt!

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.13
    Art Farmer, Benny Golson, Bill (1) Evans, Addison Farmer, Dave Bailey - Fair Weather
    Album: Modern Art
    Kompositör: Benny Golson
    Bolag: Blue Note