Politisk uppdatering, vi söker mannen bakom demokrati och fördjupning kväner

41 min
I dag funderar Thomas över varför ett gratulationsbrev till Trump är överstruket och över de senaste svängarna inom internationell politik. Och det för oss till begreppet demokrati - vem uppfann det?

Mannen bakom demokrati - vem är han?

Denis Searby som är professor i antik grekiska vid Stockholms universitet kommer till Radiohuset särskilt för att berätta för Thomas och Louise om Solon. Solon, who, kanske du tänker? Jo, han var tidig när det gällde demokrati. Ett begrepp vi skyddar idag, och som inspirerade Obama till sitt hyllade tal i veckan.

Lyssnarnas reaktioner på Vildandens sång 

Thomas kärlek till musik har lett honom till Vildandens sång som uppmärksammades i tisdags. Lyssnare har hört av sig med påpekanden och vi följer upp en sång som Pekka Langer försökte radera.

Fördjupning kväner

I tv-serien Midnattssol som sänds på SVT så utreder åklagare Anders Harnesk och den franska poliskvinnan Kahina Zadi en serie bestialiska mord. I serien skildras fördomarna mot samer, men även kväner nämns i denna deckare. Detta har skapat ilska hos Kvänernas förbund som tycker att det blir fel när kvänen är en brottslig buse och tjuvjägare. Vi tar reda på mer om kvänernas historia med hjälp av Lars Elenius, professor i historia i Luleå och Umeå.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Anna Tullberg


 

Vill du komma i kontakt med oss!?

nordegrenepstein@sverigesradio.se 

Facebook Nordegren & Epstein i P1