Jag och nikotinet

82 min
Så här mitt i tobaksfria veckan undrar vi om du som röker eller snusar trivs med prillan under läppen eller ciggen i mungipan – eller kämpar för att bli fri? Hur är ditt förhållande till tobak 2016?

Det fanns en tid när det ansågs glamoröst att röka. I dag vet vi att det är livsfarligt och dessutom är det hopplöst ute – ändå fortsätter vi.

Det var organisationen VISIR, Vi som inte röker, som på 70-talet instiftade den dåvarande "rökfria veckan". Mycket har hänt sedan dess inom det tobakspolitiska området. Samma årtionde kom obligatoriska varningstexter på tobakspaket, på 80-talet förbjöds tobaksreklam, på 90-talet infördes en 18-årsgräns för att köpa cigaretter och under 2000-talets första decennium förbjöds rökning på alla serveringar inomhus.

Och även fast antalet människor som röker har minskat – är det många som håller på. Vad har du för relation till tobak? Vill du sluta röka, men kan inte? Vill du att det ska finnas helt rökfria flerfamiljshus där man inte ens får röka på balkongen? Har du gått över till snus? Är du allergisk och klarar inte rök alls? Eller är du rökare och står för det, och känner dig förföljd i dagens samhälle?

Ring och prata med Johanna Linder på 099-110 90. Programmet börjar klockan 22.12, telefonslussen tar emot ditt samtal från klockan 21.

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.14
  Ryan Paris - Dolce Vita
  Album: Lost And Found 1979-1987 (2)
  Kompositör: Pier Luigi Giombini, Paul Mazzolini
  Bolag: Emi
 • 22.35
  Ariana Grande, Stevie Wonder - Faith
  Kompositör: Ryan Tedder
  Bolag: Universal Music