Silverfiskens hot mot kulturarvet, François Fillons ekonomiska politik och Iiris Viljanen live

41 min
I dag hör vi om hur den långsprötade silverfisken tog sig in i svenska bibliotek och om François Fillons ekonomipolitiska mål i Frankrike. Och så blir det livemusik med Iiris Viljanen.

Silverfiskens hot mot kulturarvet

Den långsprötade silverfisken sprider sig lätt men är svår att bli av med. I dag ställer vi frågan om den också är ett hot mot kulturarvet då den tagit sin in på Riksarkivet och tuggat på dokument från 16- och 1700-talen. Medverkar gör Johanna Fries Markiewicz, chef för konservering på Riksarkivet, och Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Francois Fillons ekonomiska politik

I går avgjordes högerns primärval i Frankrike och segraren François Fillon vill genomföra omfattade ekonomiska förändringar. Vilken av dem är mest kontroversiell? Och hur stor är hans chanser att få som han vill när det gäller höjd pensionsålder och längre arbetstid? Vi frågar Benedicte Berner Eyde som undervisar i media och demokrati vid l'Institut d'Études Politiques i Paris. Hon är även ordförande i Civil Rights Defenders.

Iiris Viljanen spelar live

Och så får vi besök av musikern Iiris Viljanen som spelar live och ger sin syn på att byta språk från finska till svenska i sina texter.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se 

Facebook: Nordegren & Epstein i P1

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.29
    Iiris Viljanen, Sång Och Klaviatur - Plötsligt ful
    Kompositör: Iiris Viljanen