Självbiografiskt spel inifrån psykhemmet

12 min
Det brutala "point and click"-spelet Fran Bow, där vi får följa en mentalsjuk flickas tillvaro på ett psykhem, blev snabbt en succé. Men vad många inte vet är att spelet är en självbiografi.

När det svenska spelföretaget Killmonday släppte datorspelet Fran Bow förra året tog det spelvärlden med storm. Bara första veckan såldes 10.000 exemplar.

Det drygt åtta timmar långa pusselbaserade spelet om en mentalsjuk flicka på 1940-talet har likt en David Lynch-film gett upphov till diskussioner och diverse konspirationsteorier. Och ju mer man spelar desto mer frågor ställer sig spelaren.

På Youtube finns mängder av avancerade teorier med miljontals visningar. Och många klipp handlar om vad som egentligen händer med huvudrollen, den lilla flickan Fran Bow

Vad många inte vet är att Natalia Figueroa, som har utvecklat spelet, har hämtat inspiration till storyn från sin egen uppväxt. Reporter Cecilia Ekman har pratat med spelskaparen och i hennes reportage hör vi också spelmusik och ljudeffekter gjorda av Isak Martinsson.