P1 Kultur: Rauschenbergs get på vift och Dylan i Dalarna

Här finns inget ljud
Moderna Museets chef Daniel Birnbaum talar om utlånet av Robert Rauschenbergs get med bildäck, som är huvudnummer på Tate Moderns nya utställning i London. Och så om Dylans påverkan på svensk musik.

Gå direkt till enskilda delar ur programmet under artikeln

Den svenska faiblessen för amerikansk populärkultur har varit påtaglig sedan 1950-talet, inte minst när det kommer till populärmusiken. P1 Kulturs Mia Gerdin har i kölvattnet av Bob Dylans Nobelpris i litteratur sökt svaret på varför många svenska artister framgångsrikt arbetar i den mest uramerikanska sångtraditionen, som tar avstamp i folk, country och bluegrass. Artister som First Aid Kit från Stockholm och Tallest Man On Earth från Dalarna har, som bekant, fått stora framgångar "over there".
Och reportaget börjar hemma hos Ellen Sundberg från Bjärme i Jämtland.

OBS Essä handlar om italiensk politik, som i helgen återigen hamnade i kris efter folkomröstningen om premiärminister Matteo Renzis föreslagna reformpaket. När resultatet blev ett nej till reformerna, blev konsekvensen att Renzi avgår efter att nästa års budget klubbats igenom.
Så den politiska praktiken har under hela 1900-talet, och för den delen långt innan dess, varit ett problem. Vad ska politiken göra? Var går gränsen för det gemensamma - och hur ska det förvaltas?
Författaren och kulturjournalisten Lars Hermansson har läst en essäsamling som åtminstone i teorin försöker att reda ut det här. Titeln är "Dalla revoluzione alla democrazia del´comune", vilket på svenska blir "Från revolution till det gemensammas demokrati".

Programledare: Måns Hirschfeldt.
Producent: Mattias Berg.