Vinterkräksjuka på medeltiden

24 min
Hur var det att få vinterkräksjukan på medeltiden? Och hur farligt var det att gå till doktorn för 1000 år sedan? Vetenskapsradion Historia gräver i de arkeologiska arkiven i Malmö på jakt efter fynden från medeltidens läkekonst.

- Hur man hanterar sjukdomar och hur man tar hand om sjuka säger väldigt mycket om samhället i stort, menar arkeologen Johanna Bergqvist, som forskar om den medeltida läkekonsten.

Det är dags att ändra vår uppfattning om medeltiden som en mörk pesthärjad epok, menar Johanna Bergqvist. Läkekunniga gjorde allt som stod i deras makt för att bota sjukdomar och rädda liv, och förvånandsvärt ofta tycks de ha lyckats!

Osteologen Elisabeth Iregren håller med. I sin forskning om barnens hälsa under medeltiden ser hon tydliga bevis för att gårdagens föräldrar var lika omvårdande som dagens.

- Barnadödligheten var skyhög för 1000 år sedan, men medeltida föräldrar gjorde verkligen allt för att hålla sina barn vid god hälsa, berättar hon. Till exempel ammade man gärna i upp till två år för att ge sitt barn ett extra starkt immunförsvar.

- Det finns en bild av att äldre tiders föräldrar inte brydde sig om sina barn, eftersom så många av barnen ändå dog i mycket tidig ålder. Men vi kan nu visa att så inte alls varit fallet, berättar Elisabeth Iregren.

Programmet är en repris från januari 2009.

Programledare är Tobias Svanelid.