Hans Scheike och hans kvinnor

76 min
En man med grått midjelångt hår och yvigt skägg blev sommaren 1988 känd som ledare för Sexsekten. Den då 64-årige Hans Scheike levde i ett polyamoröst förhållande med fyra kvinnor på en gård i Bergslagen.

I en slags gröna-vågen-anda livnär de sig på kursverksamhet för personlig utveckling och smisk på stjärten som en förlösande terapimetod. För vuxna.

Men bakom kulisserna döljer sig även en annan verklighet. Under våren 1988 sätter Scheikes kvinnor in en annons i tidningen: ”Vill du ha en sommar med åsnor och lärdomar?”  Mamman till två elvaåriga tvillingflickor nappar på idén och en dag i juli får tjejerna ta tåget från Stockholm till Kopparberg för att åka på vad de tror ska bli ett åsneläger.

Men på gården finns bara en 13-årig flicka, inga andra barn. Och det utlovade ridlägret blir långt ifrån vad de tänkt sig. Så de rymmer. Springer rätt ut i skogen. Livrädda. Många timmar senare hittas de av en bärplockare och hans dotter. Flickorna gråter när han frågar vad de gör där, mitt ute i skogen. I polisförhör berättar barnen vad de varit med om. Scheike och hans kvinnor har utsatt dem för misshandel.

Producerat av: Ida Lundqvist
Sändes första gången: 10 maj 2009