Branden på M/S Scandinavian Star

75 min
- Det är en största kriminella orätten i Skandinavien sedan andra världskriget.Orden kommer från norrmannen Jan Harsem som förlorade sin gravida fru Christine en stjärnklar natt den 7 April 1990.

Dom hade tänkt att fira påsk i en stuga vid havet och bokade biljetter på den nya färjan Scandinavian Star som seglade mellan Oslo och Fredrikshamn. Vad dom då inte visste var att färjan nästan hade 150 överbokningar, att besättningen var utarbetad, underbetald och inte hade gjort några gemensamma brand- eller livbåtsövningar. Dom får en hytt och kör ombord. Klockan två på natten vaknar Jan av att Christine skakar honom och säger att det brinner. Hon springer ut i den rökfyllda hyttkorridoren i sitt nattlinne och Jan kommer aldrig mer se henne.

Totalt fanns 482 personer ombord. 159 av dom dog.

En dansk 37-årig lastbilschaufför som tidigare suttit i fängslad för pyromani får skulden för branden. Men att han med sina 1,7 promille i blodet och som dessutom själv dog av den giftiga brandröken i sin hytt skulle ha kunnat planera och genomföra strategiska mordbränder är enligt
brandutredningen en osannolik förklaring.

Vem som egentligen ligger bakom branden på Scandinavian Star är fortfarande ouppklarat.

Producerat av: Sara Lundin
Sändes första gången: 8 maj 2009