Alice i Underlandet – en slitstark surrealistisk modeinspiratör

55 min
I veckans STIL beger vi oss in i sagans värld, närmare bestämt in i den fantasifulla miljö som författaren Lewis Carroll (egentligen Charles Lutwidge Dodgson, 1832-1898) skapade med sina böcker om den lilla flickan Alice, det vill säga ”Alice i underlandet” och uppföljaren ”Alice i Spegellandet”.

En surrealistisk värld full av prilliga hattmakare, stressade kaniner i väst och med klocka, sömniga hasselmöss, listigt leende katter och upp-och-nedvänd logik, som lockat läsare ända sedan 1865. Böckernas gränslösa fantasivärld har även präglat många fotografer, författare, konstnärer och artister genom åren. Inte minst har många modeskapare plockat in olika delar av ”Alice i Underlandet” i sina kollektioner.

Det svenska modemärket Minimarket har gjort det till årets vårkollektion, liksom modehuset Kenzo. Den amerikanska designern Erin Fetherston låter hela sitt formspråk andas ”Alice i Underlandet”, och vad vore Marc by Marc Jacobs plagg med stora knappar och rundade kragar utan Alice?

I programmet berättar vi om den brittiske fotografen Tim Walker som blivit uppmärksammad för sina drömska fantasibilder som ofta syns i modetidningen Vogue. Vi öppnar även dörren till amerikanen Henry Darger och hans värld. Han var en enstöring som jobbade som vaktmästare på ett sjukhus i Chicago, men som på sin fritid skapade fantastiska fantasivärldar i både bild och text, något som uppdagades först efter hans död 1973. Och så berättar vi förstås bakgrunden till sagorna, och får reda på vem Alice egentligen var.

Veckans gäst Erika Vallin, redaktör på Elle.