Expressens mejl-skandal och Uppdrag granskning väljer inte Sida

35 min
Expressen publicerade uppgifter ur ett hemligstämplat mejl. Men var det verkligen Stefan Löfven som skrev? Kritik mot UG:s granskning av Sida. Produktionsbolaget Road Runner slår tillbaka mot SVT.

Felaktig avsändare på Expressens Löfven-mejl
I veckan kunde vi läsa ett avslöjande som kom nästan samtidigt från Aftonbladet och Expressen. Det var historien om hur regeringens representanter mött ministrar och presidenter för att ragga röster till en plats i FN:s säkerhetsråd. Möten som i huvudsak ska ha ägt rum i samband med en stor konferens i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Namibia, Madagaskar, Fiji, Somalia och så vidare. Vi kunde kortfattat läsa om vad som berörts på dessa bilaterala träffar och hur nationerna ställde sig till att rösta in Sverige i FN:s kanske viktigaste organ.

Av allt att döma hade båda kvällstidningarna fått del av samma läcka från Utrikesdepartementet. Men resultatet, alltså det som publicerades, det var långt ifrån detsamma.

Vi har i veckan fått ta del av originalhandlingar och kan slå fast att Expressen, i sin iver att dra in statsministern i fallet, dragit väl djärva slutsatser. Reporter Johan Cedersjö.

Biståndsgranskning och publikens förväntningar
För många granskande program kan det vara ett problem när publikens förväntningar är på förhand klara. När vi här på Medierna till exempel gör en ansvarsintervju, är det nog många av er lyssnare som utgår ifrån och litar på att vi har rätt. Ond är ond, och god är god. Så enkelt är det ofta i den journalistiska dramaturgin.

Men verkligheten, den är ju ofta mer av en gråskala. Med hedern i behåll, kan det ofta vara svårt att klistra ansvaret på bara en person.

Uppdrag Granskning i SVT är ett bra exempel på det här. Programmet granskar ofta stora och komplicerade fall där många människor och händelser är involverade. Men när programmets publik slagit sig ner i soffan, förväntar den sig inga gråzoner. Det ska vara en hjälte och en bov. Hur noga UG än är med vad dom påstår så spelar även bildsättning, dramaturgi och tonfall roll – det finns helt enkelt en risk att tittarna utav vana tolkar in mer än vad som faktiskt sägs.

Nyligen satte Uppdrag Granskning tänderna i hur Sida hanterat ett biståndsprojekt i Zambia. Det handlade om korruption inom en samarbetspartner till Sida.

Men flera har varit kritiska mot det här reportaget. Mot sättet som Sida i reportagets dramaturgi fick klä skott för kritiken, trots att myndigheten enligt kritikerna gjort allt i sin makt att utreda deras partner.

Jonna Westin har gjort ett reportage utan klar hjälte eller skurk.

Produktionsbolaget slår tillbaka mot SVT
Under hösten har vi flera gånger återkommit till historien om SVT och produktionsbolaget Roadrunner. I somras kunde ju vi avslöja att flera företag betalat Roadrunner pengar för att få synas i matlagningsserien "En tysk, en fransk och en husman". En serie som sändes i SVT.

SVT har hela tiden sagt sig inget veta, att företaget blivit lurat. Efter vårt avslöjande har dessutom två serier som köpts från samma produktionsbolag stoppats.

Men hur mycket visste egentligen SVT? I den frågan har vi ännu inte nått vägs ände. Är det så att SVT kastar produktionsbolaget under bussen för att rädda sitt eget skinn? Reporter: Erik Petersson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.14
    Wild Belle - It's Too Late
    Album: Isles
    Kompositör: Elliot Bergman, Natalie Bergman
    Bolag: Columbia