Läge för ägarlägenhet

55 min
Läge för ägarlägenhet. Hittills har den som vill bo i lägenhet kunnat välja mellan att hyra eller köpa en lägenhet genom att gå med i en bostadsrättsförening. Men 1 maj i år införs en helt ny boendeform i Sverige, ägarlägenheten. Mäklare och byggbolag är förväntansfulla medan hyresgästföreningen är skeptisk. I veckans Plånboken reder vi ut vilka skillnaderna blir för konsumenten att investera i en ägarlägenhet istället för att köpa bostadsrätt. Plånboken handlar också om friganism, om att ta mat som livsmedelsbutikerna ratat och slängt. Hör också om handlaren i Lund som förr slängde mat för 1,5 miljoner kronor varje år men som nu valt att ta tillvara affärens svinn. De ratade matvarorna blir nu till lagade luncher som kunderna köar för att få köpa med vetskapen att det är sådant som annars skulle ha slängts.


Hittills har den som vill bo i lägenhet kunnat välja mellan att hyra eller köpa en lägenhet genom att gå med i en bostadsrättsförening. Men 1 maj i år införs en helt ny boendeform i Sverige, ägarlägenheten. Mäklare och byggbolag är förväntansfulla medan hyresgästföreningen är skeptisk.

I veckans Plånboken reder vi ut vilka skillnaderna blir för konsumenten att investera i en ägarlägenhet istället för att köpa bostadsrätt. Ulf Jensen som är professor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet förklarar. Och så kommer Barbro Engman från Hyresgästföreningen och Björn Wellhagen från Sveriges byggindustrier till studion för att ge sin syn på ägarlägenheter.

Veckans Plånboken handlar också om friganism, om att ta mat som livsmedelsbutikerna ratat och slängt. Vi har träffat Roland Paulsen som är frigan. Han försöker att köpa så lite matvaror som möjligt av ideologiska skäl. Istället tar han mat från affärernas soptunnor och containrar. Plånboken är med när han fyndar bröd och blommor utanför en mataffär i Stockholm och tittar genom fynden i hans kök, där kyl och frys är överfulla med fullt dugliga matvaror som Roland Paulsen hittat i sopbehållare utanför livsmedelsaffärer.

Hör också om handlaren Stefan Billing i Lund som förr slängde mat för 1,5 miljoner kronor varje år men som nu valt att ta tillvara affärens svinn. De ratade matvarorna blir nu till lagade luncher som kunderna köar för att få köpa med vetskapen att det är sådant som annars skulle ha slängts.

Och så kommer Carina Lundberg, chefredaktör för Råd och rön, till studion för att svara på lyssnarnas frågor om konsumenträtt.