Vågar du gå ut på kvällar och nätter?

81 min
Är du rädd för att gå ut där du bor? Senaste statistiken visar att otryggheten har ökat rejält på bara ett år. Men behöver du vara rädd?

Var tredje kvinna och var tionde man i landet är rädda för att gå ut på kvällar och nätter eftersom de känner sig otrygga. Och otryggheten har alltså ökat rejält sedan 2015. Det visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2016, som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterat i veckan.

De flesta mellan 16 och 79 år säger visserligen att de är trygga i sitt bostadsområde på kvällen, men 19 procent känner otrygghet, en ökning med fyra procentenheter på bara ett år. Och kvinnor är mycket mer oroliga än män.

Men är det farligt att gå ut? Har du råkat ut för ett överfall? Vad hände? Har du aldrig råkat ut för något men är rädd ändå?

I kväll pratar vi om rädsla och otrygghet - men förstås också om trygghet! Ring Maria Rymell i Karlavagnen ikväll på 099-110 90 och prata om rädsla och trygghet. Programmet börjar 21.40 och slussen öppnar 21. Du kan också mejla karlavagnen@sverigesradio.se

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 21.42
  Savage Garden - Animal Song
  Album: The Animal Song
  Kompositör: Darren Hayes, Daniel Jones
  Bolag: Columbia
 • 21.55
  Miss Li - Bonfire
  Kompositör: Linda Carlsson, Sonny Gustafsson
  Bolag: Sony