Håll i hatten! - Smulan, skopan och skrållan är på modet igen

55 min
Veckans STIL har vi vikt åt hatten. En accessoar som börjar armbåga sig fram och ta plats bredvid skor, väskor och smycken i modevärlden.För huvudbonader är tillbaka i modet, och intresset för samtida modister stort. I programmet besöker vi därför en alldeles nystartad modistutbildning i Göteborg. Vi har också talat med Oriole Cullen, som är kurator för utställningen ”Hats: an anthology by Stephen Jones” på Victoria & Albert Musuem i London (bilden ovan är från utställningen). Stephen Jones är en av dagens ledande modister, i sällskap med Philip Treacy. Om honom och hans fantastiska och fantasifulla hattar berättar vi mer om.

Och så gör vi en snabbresumé över hattens roll i modet genom tiderna.
En modedetalj blev den först i mitten av 1700-talet, men under 1900-talet började många modeskapare som just modister. Det gjorde bland annat Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Jacques Fath, Christian Dior och Halston, den amerikanske designern som låg bakom Jackie Kennedys pillerburkshatt.
Dessutom får vi följa med hem till en svensk dam vid namn Margit, som visar sina hattar och förklarar tjusningen med att klä sig i hatt. Och så berättar vi om den magiska hatten, och om hur det egentligen kommer sig att trollkarlar plockar kaniner ur sina hattar.

Veckans gäst är Karin Smeds, en av Sveriges mest välrenommerade stylister.