Tjörnbrokatastrofen

72 min
Det är svart januarinatt 1980 och vattnet är spegelblankt. Lastfartyget Star Clipper ångar fram över Askeröfjorden, på väg till Uddevalla. På avstånd syns lanternorna på bron mellan fastlandet och Tjörn, som speglar sig i vattnet.

Först girar båten åt vänster, sen väntar en lätt högersväng för att komma på rätt kurs under bron. Men plötsligt slutar båten att svänga. Något händer med roderfunktionen när det är några hundra meter kvar till den smala passagen.

Evighetslånga minuter senare ekar ett våldsamt dån som fortplantar sig in över land när lyftkranarna ombord på Star Clipper rammar den bågkonstruktion som håller bron uppe. Sekunder senare har hela bron rasat ner och vägbanan ligger som ett spagettistrå över den kvaddade båten.

Elektriciteten slås ut, men via en bärbar radio lyckas lotsen anropa kustradiostationen i Göteborg. Via en knastrig linje som tack vare det klara vädret ändå fungerar, försöker lotsen kalla på hjälp: ”Bron är borta, stoppa trafiken!” Men olyckans omfattning når inte fram. Det dröjer innan polisen får klart för sig vad som hänt. Under tiden står besättningen ombord på Star Clipper och ser bil efter bil köra över kanten på den nedfallna bron, sväva ut i mörkret och falla 40 meter ner mot det iskalla vattnet.

P3 Dokumentär berättar om Tjörnbrokatastrofen. 

Producerat av: Ida Lundqvist
Sändes första gången: 29 mars 2009