Modeorakel - om trendsättare som Vogues Anna Wintour

55 min
Somliga påstår att trender sprids på liknande vis som virus. För på samma vis som en enda sjuk person kan starta en influensaepidemi, kan några få inflytelserika trendsättare få den stora massan att följa efter.Men det gäller att det är personer som vi anser vara hippa, coola, inne - eller vad man nu väljer att kalla dem - som börjar med att bära en stil, ett plagg eller en typ av sko för att en trend ska få fäste.

I veckans program berättar vi om olika typer av trendsättare och trendspanare och ger exempel på hur trender spridits och nått framgång både medvetet, och helt oplanerat. Vi berättar om internationella trendsättare och hör efter med svenska modejournalisterna Ebba von Sydow och Agnes Braunerhielm om det finns några modeorakel, och vilka de i så fall är.

Vi möter även Paul Anthony, Sveriges första så kallade ”personal shopper” som hjälper konsumenterna att handgripligen greppa trender genom att välja ut passande plagg i butiker. Mycket har hänt med vårt förhållande till kläder sedan han kom hit från Beverly Hills i början av 90-talet.

Dessutom följer vi med en ny och växande typ av trendspanare, som Caroline Blomst och Daniel Troyse. De driver bloggen ”Stockholm Street Style” där de dokumenterar vanliga människor, med ovanligt snygga eller roliga kläder.

Veckans gäst är Anna Kiefer som arbetar med trendanalyser på Kairos Future, ett internationellt forsknings- och konsultföretag.