I Dylans fotspår. Mia Gerdin om svensk americana

19 min
P1 Kultur har i kölvattnet efter Bob Dylans Nobelpris i litteratur sökt svaret på varför många svenska artister framgångsrikt arbetar i den mest uramerikanska sångtraditionen av alla.

Artister som First Aid Kit från Stockholm, Tallest Man On Earth från Dalarna och Daniel Norgren bosatt i Tvärred har fått stora framgångar de senaste åren med musik som har sina rötter i amerikansk countryblues, bluegrass och folkmusik - det som numera kallas americana.

Ytterligare en artist och låtskrivare, 24-åriga Ellen Sundberg från Bjärme i Jämtland, har nyligen släppt sitt tredje album.  Att hon över huvud taget började skriva egna låtar och framträda med dem är Bob Dylans förtjänst.

 - Jag har nog påverkats allra mest av honom för han har funnits med så himla länge", säger hon.  -Hans texter är mycket speciella, det hörs på beslutsamheten och fraseringen när han sjunger.

Kristian Mattson alias The Tallest Man from Earth säger att det är tack vare Dylan som han hittade skivor och bootlegs med "en massa artister, röster och avarter av musik som jag bara älskar".

-Och kanske som Dylan vill jag inte begränsa mig och bara göra kopior, utan hitta egna uttryck, säger han. 

Daniel Norgren, First Aid Kit och Christian Kjellvander är andra exempel på hur svenska musiker vuxit upp med den amerikanska folk-country-blues-traditionen och gjort den till sin. Den musik som allt oftare kallas americana.

P1 Kulturs Mia Gerdin försöker bena ut begreppet och dess tillkomst.  Vilken roll spelar t ex Neil Young, Johnny Cash och skivproducenten Rick Rubin för att americana blivit ett musikaliskt begrepp?